Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Προϊοντική Δημοκρατία.

@ Φαντάσου ότι μπαίνεις σε ένα υποτίθεται καλό εστιατόριο και το φαγητό που σου φέρνουν γιά κάποιο λόγο είναι κατώτερο των περιστάσεων ή εν πάση περιπτώσει των προσδοκιών σου. Το λές λοιπόν διακριτικά στον σερβιτόρο, εκείνος ενημερώνει τον σεφ και έρχεται ο σέφ και σου λέει "αυτό είναι το φαγητό μας και άμα σ' αρέσει-άμα δε σ' αρέσει μη το φάς. Και φυσικά έχεις και τη δυνατότητα να μην ξαναπατήσεις".

- Φαντάσου ότι ζείς σε κάποιο Δήμο του οποίου τα πεζοδρόμια πχ. είναι σε άθλια κατάσταση. Και πάς στον Δήμαρχο να διαμαρτυρηθείς γιά να πάρεις την απάντηση, "αυτά είναι τα πεζοδρόμια του Δήμου μας και άμα δεν σ' αρέσουνε έχεις τη δυνατότητα να πας να μείνεις σε άλλο Δήμο.

- Φαντάσου να πάς να δείς μιά ταινία και οι συνθήκες προβολής να είναι με χίλια δυό τεχνικά προβλήματα και πηγαίνοντας να διαμαρτυρηθείς, να λάβεις την απάντηση "αυτός είναι ο κινηματογράφος μας-κι αν δεν γουστάρετε να μην ξανάρθετε". 

- Φαντάσου να είσαι ερωτευμένος με μιά γκόμενα και όταν της επισημάνεις κάτι που κάνει και σε εκνευρίζει, να πάρεις την απάντηση "εγώ αυτή είμαι και άμα σου γουστάρει-άμα δε σου γουστάρει σου δίνω το ελεύθερο και το δικαίωμα να πά να βρείς άλλη γκόμενα". 

- Φαντάσου να διαμαρτυρηθείς για την βρώμικη καμπίνα που σου δώσανε στο πλοίο και να πάρεις την απάντηση "έτσι είναι οι καμπίνες μας και αν δεν σας κάνουν να μην ξαναταξιδέψετε με την εταιρεία μας".

- Φαντάσου να διαμαρτυρηθείς σε ένα τηλεοπτικό σταθμό γιά την άθλια ποιότητα προγράμματος και να πάρεις την απάντηση "άμα δε σας αρέσει κύριε, έχετε τη δυνατότητα να αλλάξτε κανάλι". 

"Δικαίωμά μου" λοιπόν είναι "και μπορώ να επιλέξω" να μην ξαναπατήσω στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

"Δικαίωμά μου" λοιπόν είναι "και μπορώ να επιλέξω" να μην εξακολουθήσω να ζώ στον συγκεκριμένο Δήμο.

"Δικαίωμά μου" λοιπόν είναι "και μπορώ να επιλέξω"  να μην ξαναεπισκεφτώ το συγκεκριμένο κινηματογράφο.

"Δικαίωμά μου" λοιπόν είναι "και μπορώ να επιλέξω"  να μην είμαι με την γκόμενα που αγαπώ.

"Δικαίωμά μου" λοιπόν είναι "και μπορώ να επιλέξω" να μην ξαναταξιδέψω με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

"Δικαίωμά μου" λοιπόν είναι "και μπορώ να επιλέξω" να μην βλέπω "αυτό" το κανάλι. 

Και ξάφνου, η λέξη αποκλεισμός βαφτίζεται "δικαίωμα και δυνατότητα άλλης επιλογής". 

Και ξάφνου, οι λέξεις διαμαρτυρία, συζήτηση, προβληματισμός, βελτίωση συνθηκών και σχέσεων, δεν έχουν κανένα απολύτως περιεχόμενο, αφού τα πάντα έχουν να κάνουν μόνο με το "μαγαζί" που διαλέγεις να ...ψωνίσεις.

Και ξάφνου, από κεί που βρίσκεσαι να τρώς τα σκατά όλων, ξαφνικά εμφανίζεσαι και υπεύθυνος διότι "εσύ επέλεξες" τον συγκεκριμένο εστιατόριο να φάς ή δήμο να διαμείνεις ή γκόμενα να ζήσεις ή σινεμά να διασκεδάσεις ή καράβι να ταξιδέψεις ή τηλεοπτικό πρόγραμμα να παρακολουθήσεις. 

Και ξάφνου, η έννοια της ευθύνης του "λάθους", φεύγει από την μεριά αυτού που το παράγει και περνάει στην μεριά  αυτού που "επιλέγει" να το ...αγοράσει.

Δεν θα προλάβουμε να καταστραφούμε ούτε από την τρύπα του όζοντος ούτε από τις τρύπες της οικονομίας. Πρώτα θα καταστραφούμε από τις τρύπες που ανοίξανε στις λέξεις και στις έννοιες οι διάφορες αναλφάβητες πουτανίτσες. 

Στις αναλφάβητες αυτές πουτανίτσες, η απάντησή μας είναι πως "δεν μασάμε από τέτοιες πολιτικώς ορθές δηθενιές". 

Και γράμματα γνωρίζουμε ! (αναλφάβητες πουτανίτσες μου).

9 σχόλια:

  1. Τελικά δεν ξέρω ποιό παραμύθι σου ταιριάζει..
    Αυτό με την κοκκινοσκουφίτσα ή το άλλο με τα τρία γουρουνάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εισαι πολυ καλοςλυκε, αλλα εμενα μ ενδιαφερει η φωτογραφια. και ο,τι εχει σχεση με αφορμη σε σχεση με την φωτογραφια. κολλημα..
    πηγαινω σε ''φτηνα'' εστιατορια, ζω σε απαραδεκτο δημο, μ ενδιαφερει μονο η ταινια που θα δω(οπου κι αν την εχει), δεν επιλεγω την γκομενα-τους ανθρωπους που αγαπω(εγω ειμαι παντα εδω με τις παραξενιες μου),ταξιδευω μονος μου, δεν βλεπω τηλεοραση.
    το σχολιο σου αυτο λυκε δεν με αφορα. ουτε και η εννοια του αποκλεισμου. αποκλεισμενος ειμαι απο μονος μου.
    ετσι, απλως μπηκα και το ειπα. ξερω οτι δεν σε πολυαφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτογραφία όπως και κάθε τί, υπάρχει μέσα σε ένα συγκεκριμένο κόσμο. (ή δεν υπάρχει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχεις δικιο τελικα. αλλα πως τα φωτογραφιζεις.
    παω στα ευκολα πρωτα. να φωτογραφισω μια κλειστη τηλεοραση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [Και ξάφνου, η λέξη αποκλεισμός βαφτίζεται "δικαίωμα και δυνατότητα άλλης επιλογής".]

    Πήγα να γράψω και κάτι δικό μου, τόσκισα (delete), δεν μούβγαινε, άλλωστε τα πολλά λόγια είναι περιττά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι κάνεις και ελληνικό με 2 φουσκάλες. Να περάσω? Κερνάς καφέ?


    Και η Ελλάδα μπουρδέλο είναι. Είναι όμως η πατρίδα μας. Μπουρδέλο πρέπει να την αφήσουμε? Δεν πρέπει να αγωνιστούμε για τη βελτίωσή της? Να προσποιούμαστε ότι δεν μπουρδέλο ή ότι δεν είναι η πατρίδα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα με πείραζε το φαγητό του εστιατορίου να ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Δεν θα με πείραζε η προβολή της ταινίας να είχε τα μύρια όσα τεχνικά προβλήματα. Δεν θα με πείραζε η γκόμενα που αγαπάω να έχει όχι ένα αλλά δέκα χούια. Αρκεί όμως.......
    Το εστιατόριο να μη φημιζόταν ότι έχει το καλύτερο φαγητό της πόλης, να ήξερα δηλαδή πως θα φάω μέτρια και θα πληρώσω το τίμημα που αναλογεί σε ένα μέτριο φαγητό.
    Ο κινηματογράφος που θα πήγαινα να μη διατεινόταν ότι διαθέτει τα καλύτερα οπτικοακουστικά μέσα προβολής αλλά να με ενημέρωναν πως η μηχανή προβολής είναι από εκείνες τις παλιές με το κάρβουνο και για αυτό το αντίτιμο του εισητιρίου είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
    Η γκόμενα να μη μου έκρυβε με κάθε τρόπο τα χούια της πριν το γάμο και να μου τα έβγαζε φόρα παρτίδα την επόμενη του "στεφανώματος" (γνωρίζω πολλές τέτοιες περιπτώσεις). Με λίγα λόγια αυτό που με πειράζει είναι να νοιώθω ότι πιάστηκα μαλάκας σε οτιδήποτε κάνω. Να μου πουλάνε οι κάθε είδους τυχάρπαστοι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με πειράζει να με κάνουν να νοιώθω πως μου κάνουν και χάρη που με "αφήνουν" να πληρώσω ένα σκασμό λεφτά για το κωλοφαγητό τους. Με πειράζει να βλέπω τη γυναίκα μου (μετά το γάμο) να βγάζει ένα κάρο αναποδιές και όλοι να προσπαθούν να με πείσουν πως έχω δίπλα μου έναν άγγελο. Με πειράζει που για να μη νοιώθω μαλάκας θα πρέπει ή να κλειστώ στη δική μου φυλακή ή να δεχθώ, χωρίς κριτική σκέψη, τη μετριότητα των υπηρεσιών που μου προσφέρονται, από τους έχοντες τα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...κανονικα επρεπε για μενα να υπαρχει ο μανδυας. αλλα ο ν----ς τον εβγαλε προς στιγμη για να ανταπαντησει φιλικα και ανθρωπινα. απ την μια συντονιστικα λαθος απ την αλλη ανθρωπινα σωστο...

    υποκλινομαι στο μεγαλειο της αποψης μετα βεβαια και απο την προσωπικη διαπιστωση μετα απο εξαντλητικες προβες πως με μανδυα μπερδευεσαι και δεν μιλας ανθρωπινα γιατι η φωνη στροβιλισμενη στις πτυχωσεις του ειναι σαν στριγγλια δισερμηνευτη πολεμου αυτονοητου

    ΑπάντησηΔιαγραφή