Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μικρές (απ)Αγγελίες.


Φωτογραφία : Αντρέας Αποστολίδης


@ Μπορεί σε ένα διαδικτυακό χώρο με χιλιάδες φωτογραφίες να πηγαινοέρχονται, να καταφέρνει τελικά να σε συγκινήσει περισσότερο μιά "μικρή αγγελία" ?  Μπορεί ποτέ μιά μικρή, τόση δά μικρούλα, αγγελία να κρύβει περισσότερη ποίηση και περισσότερο φώς κι' από χίλιες φωτογραφίες μαζί ?  Ίσως τελικά και να μπορεί. 

Toν λένε Aντρέα Αποστολίδη. Και όπως μας αφήνει να υποθέσουμε και από το διαδικτυακό του ψευδώνυμο, (andreasthess), είναι από τη Θεσσαλονίκη. Δεν συγκαταλέγεται στις "φίρμες" του συγκεκριμένου ιστοχώρου και το όνομά του δεν έχει γραφτεί  σε κανένα ...Libro d' Oro της "Καλλιτεχνικής". Με την τρέχουσα λοιπόν "ηθική" είναι αυτό που λέμε ένα από τα "ανώνυμα μέλη". Από αυτά που "χρησιμεύουν" μόνο ως στατιστικά στοιχεία. (Ως έρμα δηλαδή). 

Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν έγραψε τους παρακάτω στίχους:.

Χαρίζεται εκτυπωτής.
'Ετσι τον είχα πάρει
πριν κάνα χρόνο,
από αγγελία σε αυτό το χώρο,
και έτσι θέλω να τον δώσω.

Oυμανισμός και ρομαντισμός, καλά κρυμμένα μέσα σε μιά ταπεινή μικρή αγγελία. Πέντε γραμμές ξέχειλες από μεγαλοσύνη, από ψυχή, από τρυφερότητα, από αξιοπρέπεια, από αρχοντιά. Εμείς οι Θεσσαλονικείς αυτό, με μία μόνο συνωμοτική λέξη το λέμε κυμπαριλίκι. Και ευτυχώς αυτή η λέξη δεν μεταφράζεται. Δεν "σπάει" σε άλλες λέξεις. Δεν αποκωδικοποιείται, δεν ερμηνεύεται, δεν "αποδίδεται". Ίσως γιά να μας αναγκάσει, αν θέλουμε να την κατακτήσουμε, να φτάσουμε πρώτα στο ύψος της. 

Χαίρε λοιπόν, φίλε Αντρέα από τη Θεσσαλονίκη !

Δεν ξέρω αν είσαι "μεγάλος" φωτογράφος. Και να σου πώ την αλήθεια δεν δίνω και δεκάρα. Αρκεί πως είσαι Ωραίος άνθρωπος. Άλλωστε οι "μεγάλοι φωτογράφοι" πιά μας ...περίσσεψαν. Οι Ωραίοι άνθρωποι είναι που μας λείπουν. Οι Ωραίοι άνθρωποι όπως εσύ. 

Ο Αντρέας ο Αποστολίδης. (από τη Θεσσαλονίκη). 


2 σχόλια:

  1. Ωραίος ο Αντρέας από τη Θεσσαλονίκη !
    Όλοι οι Σαλονικιοί ωραίοι είναι κι' ας βγάζουν Ψωμιάδη μονοκούκι, κι' ας κοιτάζουν τον Άνθιμο στο στόμα πολλοί απ' αυτούς, μπας και χάσουν καμιά σοφία.
    Ψάξαν όμως γιά αντίβαρο. Βρήκαν τον Μπουτάρη και αυτό τους κάνει ακόμα πιό ωραίους και απρόβλεπτους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά ωραίος ο Αντρέας. Ξηγημένος θα έλεγα.

    Πολύ εύστοχη και η παρατήρηση του Λύκου.
    -Ρε μήπως δεν έφαγες εσύ την κοσκινοσκουφίτσα τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή